Buddhizm ve Gautama Buddha


Buddha

  MÖ 5. yüzyılda Sakya ( Gautama) klanı prensi olarak doğduğu düşünülen Buddha, ne bir tanrı ne de bir efsanedir. Asıl adı Siddharta Gautama olan Buddha, İÖ 563-483 yıllarında yaşamış Hintli bir düşünürdür. Buddha'nın felsefesi tanrı inancına tepki olarak doğan bir düşünce sistemidir. Zamanın din adamları olan Brahmanların kurban törenlerine, toplumdaki sınıf ayrılıklarına (kast sistemi) ve batıl inançlara tepki olarak geliştirdiği bu yaşam felsefesi, sonradan bir din haline getirilmiştir.

   Sakya prensi olarak lüks bir yaşama sahip olan Buddha daha sonra yaşlılık, hastalık ve ölüm gibi gerçeklerle karşı karşıya gelmiştir. Bu onun hayata dair birçok şeyi sorgulamasına sebep olmuş, acıların kaynağını bulmak ve hayata dair gerçekleri araştırmak istemiştir. Bu sebeple lüks yaşamını ve ailesini terk etmeye karar vermiştir. Bu kararı verdiği sırada dünyaya gelen oğluna ise “ engel” anlamına gelen Rahula ismini vermiştir.

  Gerçeği bulmak için birçok yol denemiş ; kimi zaman ormanlarda bir münzevi olarak dolaşmış kimi zaman  çilecilere katılarak ağır çile metotları ve meditasyonlar yapmıştır. Fakat istediğine ulaşamamış ve dönemin meşhur Brahmana ve Upanishad okullarına da katılmıştır. Buradan da umduğunu bulamayınca kendi yolunu çizmeye karar vermiştir.

Buddha
  Yıllarca süren bu arayıştan sonra Bodhgaya ağacının altında meditasyon yaparken aydınlanmaya ermiş ve artık “ Aydınlanmış Kişi “ anlamına gelen Buddha ünvanını almıştır. Aydınlanmaya ulaştıktan sonra ilk vaazını vermiş ve Dört Yüce Gerçek’ i açıklamıştır:


1- Dukkha : Acı (hayatın ve var oluşun bir parçasıdır )

2-Samudaya : Acıların kaynağı arzu ve isteklerdir.

3- Nirodha : İstek ve arzular terk edilirse acılar sona erebilir.

4- Magga : Acıların sona erdirilmesi için Soylu Sekiz Basamak vardır;

buda

1* Doğru anlama ( samma ditthi)

2* Doğru düşünme ( samma sankappa)

3* Doğru konuşma (samma vaça)

4* Doğru davranma (samma kammanta)

5* Doğru kazanç ( samma aciva)

6* Doğru çaba ( samma vayama)

7* Doğru hatırlama (samma sati)

8* Doğru konsantrasyon (samma samadhi)


Kaynakça:

Burton Stein / Hindistan Tarihi  / Çev. Müfit Günay / İnkilap Kitapevi (2015)

Hermann Kulke & Dietmar Rothermund / Hindistan Tarihi  / Çev. Müfit Günay / İmge Kitapevi (2001)

Korhan Kaya / Buddhistlerin Kutsal Kitapları / İmge Kitapevi ( 1999)

 


Yorumlar