Hindistan'da Et Yemek Yasak Mı?

 

Hindistan Mutfağı

Günümüzde Hindistan vejetaryen bir ülke olarak biliniyor olsa da, araştırmalara göre, aslında  ülkenin sadece üçte biri vejetaryen. Peki Hindistan'da et yemek yasak mı?

  Hint kaynaklarına bakıldığında Vedik dönemde böyle bir yasağın olmadığı ve çeşitli hayvan etlerinin tüketildiği görülüyor. Özellikle aşvamedha (at kurbanı) gibi kurban törenlerinde atın yanı sıra ineğin de kurban edildiği ve etinin yendiğini anlatan çeşitli metinler mevcut.

Manu Kanunnamesinde de inek ve diğer hayvanların kurban edilmesinden ve yenilmesinden bahsedilir. Fakat burada kurban ve et tüketimi için tek bir şart vardır; Sadece dini amaçlar için kurban edilen hayvan etleri yenilebilirken bunun dışında hayvan kesilmesi ve yenmesi yasaktır. Yani dini amaçlar dışında herhangi bir hayvanın öldürülmesi kesinlikle yasaklanmıştır.

Araştırmacılara göre Hindistan'da vejetaryenlik Buddhizm ve Cainizm inançlarının yaygınlaşmasıyla birlikte artış göstermiştir. Çünkü;  Buddhizm de, Canizim de ahimsa (şiddetsizlik) felsefesine sahip inançlardır. (Ahimsa anlayışına göre her canlı değerlidir ve sebep ne olursa olsun hiçbir canlıya zarar verilemez. ) Bunun sonucu olarak vejetaryenlik yüce ve kutsal kabul edilerek yaygınlaşmıştır.

Fakat yapılan yeni araştırmalar  bu durumun değiştiğini ve Hindistan'daki et tüketiminin artmaya başladığını gösteriyor. Özellikle de gençler arasında.. Bu artışa rağmen yine de - Kerala dışında, sığır eti pek tüketilmiyor. Bunun yerine daha çok balık,tavuk,koyun ve keçi benzeri hayvan etleri tüketiliyor.

Hindistan mutfağı


Kaynak:

Ali Gül / Ansiklopedik Hinduizm Sözlüğü / İz Yayıncılık

Yorumlar