Peepal Ağacı ve Faydaları


    Peepal ağacı, aynı zamanda incir ağacı, Pipel, Peepul ve Bodhi ağacı olarak da bilinir. Yaprakları kalp şeklindedir. Bu ağaç hem Hindular hem de Buddhistler tarafından kutsal sayılır. Buddhizm'in kurucusu Siddharta Gautama bu ağacın altında aydınlanmaya erişmiştir. O zamandan beri Peepal ağacı Bodhi ağacı olarak da adlandırılıyor. 
Tanrıça Lakshmi ve Efsanesi

    Peepal ağacının birçok mit ve hikayesi vardır. Efsaneye göre şans Tanrıçası Lakshmi her cumartesi bu ağacın altına gelir. Ve orada tapınan insanlara şans ve ün kazandırır. Bu yüzden birçok Hintli, cumartesi günleri bu ağaca dokunmanın onlara şans getireceğine inanmaktadır. Ağacın Hindu Tanrı üçlemesi Trimurti'yi simgelediği de düşünülür. Bu inanca göre kök Brahma, gövde Vishnu ve yapraklar da Shiva'yı temsil etmektedir. Bu kutsal ağacın kesilmesi bir Brahman'ı (din adamı) öldürmekle eş değerdir. 
Hint incir ağacı, Bodhi ağacı

     Gece bile oksijen salgılayan bu ağaç bilimsel açıdan da oldukça önemlidir. Yaprakları astım, epilepsi, göz ağrıları ve mide rahatsızlıkları gibi 50 kadar hastalığın tedavisinde kullanılır.



   

Yorumlar