Bir Öğrencinin Hocasına Olan Bağlılığı

                                                  EKALAVYA

       Bhil kabilesine mensup Ekalavya adında bir genç, iyi bir okçu olmayı çok istiyordu. Bu yüzden Mahabharata destanının büyük savaş hocası, Hastinapur'un prenslerini, Kauravalalar'ı ve Pandavalar'ı yetiştiren Guru Dronaçarya'dan ders almak istedi. Ama aşağı kast mensubu olduğu için bu isteği reddedildi.
EKALAVYA VE GURU DRONAÇARYA
    Bunun üzerine daha da hırslanan Ekalavya kulübesine gitti ve oradaki bir ağacın altına Guru Dron'a tıpatıp benzer bir heykel yaptı. Her gün o heykele bakarak ok atma çalışmaları yapmaya başladı. Kısa bir süre sonra ok atmada uzmanlaşmıştı. 
Ekalavya ve Guru Dronacharya
      Bir gün Dronaçarya, prenslerle birlikte avlanmaya çıktı.  Yanlarında bir de av köpeği vardı. Bir süre sonra bu av köpeği ağzına 7 ok saplanmış halde yanlarına geldi. Köpeğin bu halini gören Guru Dron ve prensler bunu yapanın çok iyi bir okçu olduğunu düşünerek ormanda onu aramaya başladılar.
Ekalavya ve Guru Dronacharya
     Ekalavya'nın kulübesine vardıklarında o, ok talimi yapıyordu. Guru Dron Ekalavya'ya yaklaştı ve köpeğe bunu yapanın kendisi olup olmadığını sordu. Guru Dron'u tanıyan Ekalavya hocasının karşısında saygıyla eğildi ve bunu yapanın kendisi olduğunu itiraf etti. Böyle iyi bir okçunun kim tarafından eğitildiğini merak eden Guru Dron, ona hocasının kim olduğunu sordu. O da bahçedeki heykeli gösterdi. Kendi heykelini görünce çok şaşıran Guru Dron sonunda onu hatırlamıştı.
Ekalavya ve Guru Dronacharya
      Aşağı kast mensubu bu çocuğun okçulukta prenslerden bile daha iyi olması onu endişelendirdi. Kurnazca bir şey düşünerek, Ekalavya'ya ona Guru Dakshina olarak ne vereceğini sordu. (Guru Dakshin; Öğrencinin eğitimi karşılığında hocasına ödediği ücret.) Ekalavya ise ne isterse istesin vereceğini söyledi. Bunun üzerine Dronaçarya "O halde senden Guru Dakshin olarak sağ elinin baş parmağını istiyorum." dedi. Bir an bile tereddüt etmeyen Ekalavya bıçağıyla baş parmağını kesti ve Guru'sunun ayaklarına bıraktı. Böylece Guru'suna olan bağlılığını kanıtlamış oldu.
Ekalavya ve Guru Dronacharya

Yorumlar