Lotus Çiçeği ve Anlamı

Buddha/Yeniden Doğuş
   Lotus çiçeğinin en önemli özelliği bulanık ve bataklık göllerde yetişmesine rağmen harika çiçekler açması ve kendini temizleyebilme özelliğine sahip tek çiçek türü olmasıdır. Bu özelliğinden dolayı Hinduizm ve Buddhizm dinlerinde saflık ve güzellikle ilişkilendirilmiştir. Bilimsel olarak 'Nelumbo Nucifera' olarak bilinen lotus Hindistan'ın ulusal çiçeğidir. Hint sanat ve mitolojisinde eşsiz bir konuma sahiptir.
 Lotus çiçeklerinin tohumları,taze yaprakları ve rizomları (sapları) yenilebilir.Asyada yaprakları garnitür ya da yiyecek için bir sargı olarak kullanılır.Lotus çiçeğinin belirli kısımları da ilaç olarak kullanılmaktadır.Mavi lotusun sakinleştirici olarak Antik Mısır'da kullanıldığı bilinmektedir.
   145 milyon öncesine dayanan varlığıyla lotus çiçeği tarih boyunca en çok kullanılan sembollerden biri olmuştur. Hinduizm ve Buddhizm dinlerinin yanı sıra  birçok din ve kültür için oldukça önemli bir sembol olarak kullanılmıştır.
   Hinduizme göre;her insanda kutsal nilüfer ruhu vardır.Lotus çiçeği; sonsuzluğu, kutsallığı, saflığı temsil eder ve yaşamın, doğurganlığın, sürekli yenilenen bir gençliğin sembolü olarak kullanılır.Sıklıkla Hindu Tanrıları ile resmedilir.Beyaz Lotus genellikle; Lakshmi, Sarasvati ve Ganesha'nın ayakları altında görülür.Nihai yaratıcı Brahma ise Lotus'tan ortaya çıkar.
Brahma ve Buddha
   Buddhistler için nilüfer çiçeği;akıl ve ruhun saflığını temsil eder.Lotus, Buddhizmin sekiz hayırlı işaretlerinden biridir.Buddhist mandalalarında kullanılan sekiz yapraklı lotus; kozmik armoniyi,  binlerce yapraklı lotus ise; ruhsal aydınlanmayı sembolize eder.Efsaneye göre; Buddhan'ın annesi Kraliçe Maya, Buddha doğmadan önce bir rüya görmüştür.Rüyasında beyaz erkek bir filin hortumunda, beyaz lotus çiçeği tuttuğunu görür.Akabinde Buddha dünyaya gelir ve doğar doğmaz yürümeye başlamış, bastığı her yerde lotus çiçekleri açmıştır.






"Aynı kırmızı, mavi veya beyaz lotus çiçeğinin bataklıkta doğup, büyüyüp, su üzerine çıkması ve bataklığın onu kirletememesi gibi ben de dünyada doğdum, büyüdüm ve dünyanın üstesinden geldim; ama dünya beni kirletemedi. Ey brahman (din adamı), beni aydınlanmış olarak  hatırla."  Gautama Buddha
   



  
   Lotus çiçeği Mısır mitolojisinde ise; Güneş Tanrısı (Atum-Ra),yeniden yaratılış ve ölümle ilişkilendirilir.Hatta lotusun güneşi doğurduğu bile düşünülür.Mısır mitolojisinde tanrılar genellikle mavi lotus ile resmedilmiştir.
Mısır Mitolojisi

   Lotus çiçeğinin renklerine göre anlamları;
Mavi Lotus:Bilgeliğin,zekanın ve bilginin sembolüdür,
Beyaz Lotus:Bodhi'yi yani ruhsal aydınlanmayı temsil eder,
Mor Lotus:Mor lotusun sekiz yaprağı;Buddha'nın başlıca öğretilerinden olan sekiz soylu yolu temsil eder,
Pembe Lotus:Budda'nın doğal bir tezahürü olarak kabul edilir,
Sarı Lotus:Yaratıcılık,bilgi ve güveni simgeler,
Kırmızı Lotus:Kalp ile ilişkili olarak sevgi ve merhameti temsil eder.
   Bir insan hayatın bütün zorluklarına rağmen harika yerlere ulaşabilir,tıpkı bir lotus gibi...


Yorumlar

Yorum Gönder