İndra'nın Kuraklık İfriti Vritra İle Savaşı

Dragon Vritra

   Efsaneye göre Vritra adında bir iblis vardı.Devasa bir ejderha görünümünde olan bu iblis, hem tanrıların  hem de insanların büyük bir düşmanıydı.
   Bir gün dünyanın yedi nehrini yuttu ve onları büyük bir dağa hapsetti.Daha sonra ele geçirdiği suları korumak için dağın tepesinde nöbet tutmaya başladı.Kendisine kafa tutacak her varlığa karşı hazırda bekliyordu.
   Kızgın güneş her zaman olduğu gibi yine doğdu. Parıldayan ışınlarıyla dünyayı kavurmaya başladı. Ağaçlar, otlar, bitkiler ve nehir suları zamanla kuruyarak öldü. Halk, yardım için tanrılara dua etti, fakat tanrıların hiçbiri büyük iblis Vritra ile savaşmaya cesaret edemedi.
   Günler geçtikçe kuraklığın şiddeti de arttı. Açlıktan bitap düşen insanlar, umutsuzluk içinde yiyecek için yalvarıyorlardı. Fakat bu haykırışları büyük bir sessizlikle karşılandı. Zenginlerin bile ambarları boştu ve artık dünyada yiyeceğin kırıntısı bile kalmamıştı. İnsanlar kuru ve boş toprağa çökerek Tanrılara dualarını kabul etmesi için yalvardılar. Tanrılar ise Vritra gibi ölümcül bir düşmana karşı acizdiler. Çaresizlik ve üzüntü ile dünyayı seyrettiler.
   Fakat tanrıların en genci olan İndra, insanlara yardım etmekte kararlıydı.Ne kadar cesur ve güçlü olduğunu kanıtlamak istiyordu.Üç top tatlı ile en sevdiği içeceği soma (sarhoşluk hissi veren kutsal içecek) 'yı aldı ve içti.Her içişte biraz daha güçlendiğini hissetti.Büyük silahı vacra'sını (şimşek) sağ eline aldı ve Vritra ile savaşmak üzere yola  çıktı.
   İblis-ejderha Vritra, dağın tepesinde her türlü tehdide karşı hazırda bekliyordu.Vritra, kızgınlıktan kudurmuş bir şekilde dünyayı karanlığa boğan sisli bir duman püskürttü.Daha sonra kör eden bir şimşek, sağır eden bir gök gürültüsü ve insanın etini kesen bir dolu fırtınası kustu.Bütün bunlara karşı İndra'nın hiçbir korku belirtisi göstermemesi Vritra'yı şaşırtmıştı.İkisi arasında inanılmaz bir mücadele yaşandı.Fakat sonunda genç tanrı İndra, vacra'sı (şimşek) ile Vritra'yı öldürmeyi başarmıştı.Vritra'nın annesi oğlunun öcünü almak için İndra'ya savaş açtı.Ama onun da sonu tıpkı oğlu gibi oldu.
   İndra, suların tutulduğu dağı vacrasıyla ortadan ikiye ayırdı ve suları serbest bıraktı.Yedi nehir tekrar dünyaya akınca, kuruyan topraklar hayat buldu.Böylece İndra, dünyayı kuraklıktan kurtarmış oldu.

Yorumlar