Mira Mahal Müzesi / Mirabai'nin Hayatı

Mira Mahal


meera mahal

   Mira Mahal; kendini Krishna'ya adamış olan şair Mirabai adına yapılmış bir müzedir.
   Jodhpur'un kurucusu Rao Jodha'nın torunu olan Mirabai (1498), Racasthan'ın merkezindeki Merta şehrinde bir sarayda  büyüdü. Daha sonra ailesinin isteği üzerine Rajput prensi Bhoj Raj ile evlendi. 
   Fakat Mirabai bu evliliği hiçbir zaman kabul edemedi. Çünkü çocukluğundan beri kendini Krishna'ya adamış ve kendisini onun karısı olarak görmüştü. Mirabai evliliğinden sonra bile Krsihna'ya olan aşırı bağlılığını sürdürdü. Günlerini tapınakta Krishna'ya şiir ve şarkılar yazarak geçiriyordu. Bir süre sonra şair ve besteci olarak ünü yayılmaya başladı. Öyle ki Babür Kralı Ekber bile onu görmek için kılık değiştirerek ziyaretine gelmiştir. 
   Fakat bu durum kraliyet ailesini rahatsız ediyordu. Onlara göre Mirabai'nin bu davranışları bir Rajput prensesine yakışmıyordu. 
   Bhoj Raj'ın ölümünden sonra, kocasının ailesi tarafından 3 kez öldürülmeye çalışıldı. Fakat inanışa göre mucizevi bir şekilde her seferinde Krishna tarafından korunarak bu suikastlardan kurtuldu. Bütün bu baskılara dayanamayan Mirabai, Kuzey Hindistan'a kaçtı ve şair ve besteci olarak yaşamının geri kalanına burada devam etti.
   57 yaşında Dwarka şehrinde vefat etti. Vefatının ardından Mirabai'nin gençlik yaşamını geçirdiği Rajput'taki evi Meera / Mira Mahal; onun yaşamı ile ilgili anıları barındıran bir müzeye çevrildi. 

Yorumlar